Prehistòria
La seva condició mediterrània i la situació fronterera i de pas que històricament ha tingut l’Empordà, són possiblement algunes de les raons que expliquen l’extraordinària empremta cultural que hi ha deixat l’home. Són nombrosos els llocs que, un cop aquí, són de visita obligatòria. Alguns, com el poblat ibèric d’Ullastret, són prehistòrics, com ho són també el centenar llarg de dòlmens que hi ha entre la serra de Rodes i la serra de l’Albera.
Edat antiga
Altres, com les ruïnes greco-romanes d’Empúries, són fruit de l’expansió comercial i militar per la Mediterrània d’aquestes cultures durant l’edat antiga. Les ruïnes es troben en el propi terme municipal de l’Escala i són un dels conjunts arqueològics més importants de la península.
Edat mitjana
A l’edat mitjana, Castelló d’Empúries va ser la capital del Comptat d’Empúries. D’aquella època són el nucli medieval de St. Martí d’Empúries, els casc antic de Castelló d’Empúries o el monestir de Sant Pere de Rodes. Aquest monestir, juntament amb el conjunt romànic de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, constitueixen dos dels monuments més emblemàtics de l’edat mitjana a l’Empordà. També són a destacar d’aquesta època les innumerables esglésies, ermites romàniques, monestirs i abadies.
Pel seu estat de conservació i arquitectura, encara avui hi ha alguns pobles que es poden gaudir com si estiguéssim a l’Edat mitjana. Com a exemples podem esmentar Peralada, Pals o Peratallada entre d’altres. Fora ja de la comarca, tenen també gran interès històric els calls jueus de Girona i Besalú.
Edat moderna
A l’edat moderna i com a conseqüència dels conflictes bèl·lics a que s’ha vist sotmesa aquesta terra, ens queden les restes del Castell de Sant Ferran de Figueres. També nombrosos edificis civils i religiosos, així com retaules de diversos estils que van del gòtic al barroc i fins al modernisme de l’edat contemporània.
Edat contemporània
El moviment artístic, intel·lectual i cultural més important a l’Empordà durant l’edat contemporània, es sens cap mena de dubte el surrealisme. Això ha estat degut al genial pintor figuerenc Salvador Dalí. De la mateixa manera que no es pot descobrir l’Empordà sense conèixer Dalí, és diu que no es pot entendre Dalí sense descobrir l’Empordà.
Per endinsar-se en el seu món surrealista recomanem visitar el conegut com a “triangle dalinià”, que està format per tres vèrtex situats al Museu Dalí de Figueres, la seva casa-taller de Portlligat, a Cadaqués, i el Castell de Púbol. Aquest últim va ser un regal de Dalí a la seva esposa Gala, en compliment de la promesa que li havia fet de fer-la reina d’un castell.