FESTES i TRADICIONS

EMPORDÀ

COSTA BRAVA

Natura · Cultura · Gastronomia · Llocs d’interès · Festes i tradicions

null

FESTES I TRADICIONS

Les festes i tradicions de L’Escala estan estretament lligades a l’entorn històric i cultural als que ja ens hem referit en una altre pàgina. Aquestes són algunes de les més destacades…

Sant Jordi,

patró de Catalunya. És una festa que se celebra a tot Catalunya el 23 d’abril i en la que es reivindica la cultura catalana. És el dia dels enamorats i la tradició, documentada des del S. XV, vol que el noi li regali una rosa “vermella com la sang” a la seva estimada. A principis del segle passat s’hi afegeix el costum que ella li regali un llibre a ell, ja que també és el dia del llibre. Hi ha nombroses parades al carrer on es venen roses i llibres en un ambient festiu.

Triumvirat Mediterrani,

Festa íntimament lligada al passat greco-romà d’Empúries que se celebra al mes de maig. A l’època de la República Romana, era freqüent que aquesta fos governada per un triumvirat de cònsols, d’aquí el nom. Però en realitat la festa fa referència a la coexistència de tres pobles i tres cultures que van coexistir a Empúries: ibers, grecs i romans. El Triumvirat és un homenatge a la riquesa d’aquesta diversitat.
Es tracta doncs d’una fira greco-romana que compta amb mercats d’artesania i productes naturals. Hi ha espectacles de recreació de lluites, gladiadors i desfilades. També s’ofereixen visites guiades al jaciment arqueològic, conferències, passejades en poni i amb barca, tallers de nusos, de sal, etc.

La Mare de Déu del Carme o Stella Maris,

patrona de la gent del mar. Va començar a ser celebrada pels integrants de la marina catalana el segle XVIII. Moltes localitats costaneres la celebren, especialment les de tradició pescadora.

El 16 de juliol, s’embarca la imatge de la Verge en un vaixell engalanat que és seguit en processó per tot tipus de iots, des del port a la platja del poble. Des d’allà se la porta a l’església, on la rep una catifa de sal de colors a la porta. Aquest dia es fa també un homenatge a la gent gran (majors de 70 anys).

Cantada d'Havaneres,

una tradició arrelada a la Costa Brava que té a veure amb el lligam dels mariners catalans amb l’illa de Cuba. L’Escala, té un dels grups cantaires més coneguts: “Els Pescadors de l’Escala”. La cantada es celebra el primer dijous del mes d’agost i sol començar cap a les 9 del vespre. Tradicionalment, s’acompanya d’un “cremat”, versió local de la beguda caribenya anomenada groc. Aquest beuratge es beu calent i es fa a base de rom cremat, cafè en gra, sucre i espècies.

Festa de la Sal,

una festa pròpia de L’Escala i oberta a la participació popular que se celebra el tercer dissabte de setembre. Es rememoren els orígens pescadors i saladors del poble recreant la vida quotidiana de fa més de cent anys. La sal arriba procedent de les salines d’Eivissa i Torrevella, a l’antic port de L’Escala: la platja del poble. Es descarrega el vaixell a braços i es duu a l’Alfolí de la sal. Simultàniament, es fa una mostra d’oficis mariners. Es recreen escenes de la vida quotidiana de l’època, balls i cançons tradicionals i s’ofereix una degustació de cuina marinera.

 

Aquí teniu l’agenda completa de festes i activitats de L’Escala.

Si esteu interessats en les festes tradicionals i populars de la Costa Brava, seguiu l’enllaç. Hi trobareu informació sobre totes elles en el web del Patronat de Turisme Costa Brava i Pirineu de Girona.

No us perdeu aquesta galeria de imatges de L’Escala i les seves festes i tradicions.